CSIF sol·licita al Departament de Salut de Catalunya la reversió de retallades per evitar la saturació i el col·lapse als hospitals públics aquest estiu

  • Prensa y Comunicación

10 de de juny de 2024

La setmana passada, la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) va enviar una carta a la ministra de Sanitat, Mónica García, demanant-li que "facilités els plans de reforç d'aquest estiu del personal de la sanitat de les diferents comunitats autònomes."

 

La petició es produeix en un context de retallades significatives als hospitals públics de Catalunya, que ascendeixen a més de 66 milions d'euros.

 

A les portes de l'estiu, CSIF ha instat el Departament de Salut a "revertir les retallades per evitar la saturació d'urgències, tancament de llits i centres de salut, com ve succeint cada any per falta de substitució i reforços de personal."

 

L'Institut Català de la Salut (ICS) ja va anunciar que no hi haurà fons suficients per contractar personal de substitució, així que la situació és especialment preocupant a Catalunya, on es preveu un dèficit de personal als principals hospitals públics i centres d'Atenció Primària, a causa de la manca de substitució de treballadors durant el descans estival o incapacitats temporals que poguessin sobrevenir, juntament amb el tancament de llits hospitalaris.

 

Entre els hospitals més afectats es troben:

 

  • Hospital Vall d'Hebron de Barcelona: Retallada de 33 milions d'euros, tancament de gairebé 300 llits i restricció de contractes.

 

  • Hospital Universitari de Bellvitge de Barcelona: Retallada d'11,5 milions d'euros, tancament de llits hospitalaris, disminució de l'activitat quirúrgica i manca de cobertura per a vacances d'estiu.

 

  • Hospital Universitario Doctor Josep Trueta de Girona: Tancarà la seva activitat quirúrgica a les tardes durant agost i part de setembre per compensar les retallades.

 

  • Hospital Arnau de Vilanova de Lleida: Retallada de més de 5 milions d'euros, reducció de cirurgies no urgents, utilització limitada d'instrumental d'alta tecnologia i tancament de plantes.

 

  • Hospital Joan XXIII de Tarragona: Retallada de gairebé 7 milions d'euros, bloquejarà la seva activitat quirúrgica i restringirà els contractes d'estiu.

 

CSIF assegura que les retallades també afectaran l'Atenció Primària, amb tancament d'agendes en consultes externes i restricció de contractes d'estiu, fet que provocarà un augment a les llistes d'espera ja dilatades.

 

Aquestes retallades no només impactaran en la sobrecàrrega que pateixen els professionals sanitaris a Catalunya, sinó també en la qualitat de l'assistència sanitària que reben els usuaris. "Sota aquestes condicions, serà impossible prestar unes cures que garanteixin la seguretat dels pacients."

 

CSIF Sanitat Catalunya adverteix que "és inevitable que les retallades afectin l'atenció assistencial als pacients, ja que la reducció de llits d'hospitalització i de personal en centres d'Atenció Primària, portarà al col·lapse de les urgències hospitalàries."

 

COMPARTIR