CSIF denuncia una agressió i temptativa de segrest a una funcionària al Centre Penitenciari de Quatre Camins
- Prensa y Comunicación
2 de de desembre de 2024
Barcelona, 2 de desembre de 2024 – La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) denuncia el greu incident ocorregut ahir, 1 de desembre de 2024, al Centre Penitenciari de Quatre Camins, on un intern amb antecedents violents va intentar segrestar i agredir una funcionària.
Al voltant de les 16:30 h, l'intern P.A., conegut per la seva mala conducta i inadaptació al règim penitenciari, va subjectar violentament la funcionària de servei pel coll i la va retenir al fons de la seva cel·la. En aquell moment, la treballadora estava sola al departament realitzant l'obertura de cel·les, mentre un altre funcionari es trobava a la cabina de control.
La ràpida intervenció dels interns ordenances del mòdul va evitar que l'incident acabés en tragèdia, aconseguint socórrer la funcionària en una situació crítica.
CSIF assenyala les causes estructurals
Aquest greu incident reflecteix els problemes recurrents que afecten els centres penitenciaris catalans:
1. Gestió deficient del Departament d’Atenció Especialitzada:
La direcció del departament pren decisions que, segons CSIF, comprometen greument la seguretat del personal. “Des de l'assassinat de la Núria, el passat març a Mas d’Enric, les agressions en aquest tipus de mòduls s’han multiplicat.”
2. Dèficit estructural de personal:
La manca d’efectius és un problema perpetu als centres penitenciaris de Catalunya. CSIF critica que, “tot i que s’hagi signat un acord per millorar la seguretat, aquest no s’està implementant de manera eficaç per la manca de personal als patis i mòduls.”
- Ahir, el Departament Especial de Règim Tancat, que hauria de comptar amb 10 funcionaris, operava només amb 7.
- Al mòdul MR2, el mínim requerit són 5 efectius a l’interior; no obstant això, només n’hi havia 3.
Aquestes xifres evidencien que treballar sota aquestes condicions és insostenible i deixa buits de seguretat impossibles de solucionar.
3. Crítiques a acords ineficaços:
CSIF assenyala que l’acord vigent estableix la necessitat de treballar en binomis, però, a la pràctica, això no es compleix. La manca de personal ho fa inviable i agreuja el risc per als treballadors.
4. Rebuig a culpabilitzar el personal per l’absentisme laboral:
CSIF defensa que culpar els treballadors penitenciaris dels problemes de seguretat per baixes laborals és desviar l’atenció del veritable problema: la insuficiència estructural de recursos humans als centres.
Exigències de CSIF
CSIF exigeix al Departament de Justícia:
- Incrementar de manera immediata la dotació de personal als centres penitenciaris.
- Implementar mesures efectives per garantir la seguretat dels treballadors.
- Revisar i aplicar estrictament el protocol de binomis, assegurant que es compti amb els efectius necessaris en tots els torns.
“Defensarem sempre la tasca dels treballadors penitenciaris, la professionalitat i dignitat dels quals estan fora de qualsevol dubte. Però és urgent que l’administració assumeixi la seva responsabilitat i prengui mesures concretes per evitar que tragèdies com aquesta puguin repetir-se”, conclou CSIF.