La docència catalana, en estat crític: CSIF exigeix solucions urgents

  • Prensa y Comunicación

22 de d’abril de 2025

CSIF alerta que cada vegada menys joves volen ser docents i que les aules de secundària tenen cada cop més cadires buides

La professió docent a Catalunya travessa un dels seus pitjors moments. La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) denuncia una crisi estructural que amenaça seriosament la qualitat del sistema educatiu: manca de professorat, especialment a secundària i en especialitats clau com matemàtiques, física, tecnologia o llengües estrangeres, i un desinterès creixent de les noves generacions per accedir a la docència.

Segons CSIF, l’origen del problema és clar: condicions laborals precàries, manca de reconeixement professional i absència d’oportunitats de promoció. “S’ha buidat la professió d’atractiu i estabilitat. Si no es reverteix aquesta tendència, serà impossible garantir la continuïtat dels aprenentatges a Catalunya”, alerten des del sindicat.

Les dades són alarmants. Catalunya manté un dels salaris docents més baixos de l’Estat, amb pèrdues acumulades de poder adquisitiu que, en els casos més veterans, superen els 10.000 euros anuals des de 2009. A això s’hi suma una càrrega burocràtica ofegadora i una sensació generalitzada d’abandonament: “El professorat no és la guardiola del Departament, i no es poden continuar pagant les crisis amb retallades eternes”, denuncia CSIF.

A més, la carrera docent està completament estancada. No s’ha convocat ni un sol accés al Cos de Catedràtics des del 2009, a diferència d’altres comunitats com la Valenciana (1.380 places el 2022), Galícia (1.300 el 2020) o Castella i Lleó (792 el 2018). Tampoc s’han desplegat els graus docents previstos a la LEC, ni la figura de docent sènior per al cos de mestres, dues mesures clau per al reconeixement i la retenció del talent.

La conseqüència és directa: cada vegada costa més cobrir les vacants. En moltes zones i especialitats no hi ha prou aspirants ni tan sols per a les substitucions, cosa que incrementa la sobrecàrrega dels equips existents i dispara el desgast professional.

Des de CSIF reclamem un compromís ferm i immediat de l’Administració per revertir aquesta situació. És urgent dignificar la professió: millorar les condicions salarials i laborals, desplegar l’Estatut Docent, garantir l’estabilitat i reduir la burocràcia. Però, sobretot, cal tornar a fer atractiva la docència amb un projecte professional de futur.

Perquè sense docents, no hi ha educació y sense educació, no hi ha futur.

COMPARTIR