CSIF alerta que la salut laboral del professorat català està en perill per la sobrecàrrega de tasques i la pressió emocional
- Prensa y Comunicación
25 de d’abril de 2025

28 d’abril, Dia Mundial de la Seguretat i la Salut en el treball
El sindicat denuncia una situació límit que amenaça la seva salut i la qualitat del sistema educatiu
Barcelona, 25 d’abril de 2025 - La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) alerta sobre l’estat crític en què es troba la salut laboral del professorat a Catalunya. La sobrecàrrega de tasques, l’augment de la pressió emocional i la manca crònica de recursos estan generant estrès, ansietat i esgotament físic i mental entre els docents, fet que afecta greument la qualitat de l’ensenyament.
A les seves responsabilitats pedagògiques habituals, els professionals de l’educació han de sumar tasques que no els corresponen a la seva funció, com ara el muntatge de mobiliari o l’atenció de problemes emocionals greus de l’alumnat. “Sovint actuem com a psicòlegs, treballadors socials o infermers sense tenir-ne la formació adequada, mentre intentem seguir fent classe”, denuncien docents de secundària.
Segons dades recents de CSIF, el 92,8% dels docents ha patit estrès, ansietat o angoixa per excés de feina i manca de suport. A més, més del 12,5% del professorat va estar de baixa mèdica durant el curs 2023-2024.
L’Organització Mundial de la Salut ja ha reconegut aquest fenomen com a burnout o esgotament professional. A Catalunya, fins a un 87% del professorat assegura haver-lo experimentat en algun moment de la seva trajectòria, segons estudis del sindicat. Les causes principals: burocràcia excessiva, manca de personal especialitzat i ràtios cada cop més elevades.
Un dels factors més controvertits és el Decret de Plantilles, que en els últims anys ha permet a les direccions escollir fins al 50% del personal docent mitjançant criteris propis. Aquesta normativa ha estat objecte de nombroses denúncies per presumptes casos de discriminació per edat, gènere o estat de salut, fet que incrementa la sensació d’inseguretat i agreuja el malestar emocional dels professionals.
CSIF reclama mesures urgents i estructurals
Davant aquesta realitat, CSIF demana una revisió immediata del funcionament dels centres educatius i proposa:
- Reducció de la càrrega lectiva i burocràtica del professorat
- Reversió del Decret de Plantilles
- Incorporació de personal de suport especialitzat (psicòlegs, educadors socials, infermeres, personal administratiu i de manteniment)
“La salut dels docents no pot continuar sent una qüestió secundària. Si volem una educació pública de qualitat, hem de començar per garantir el benestar dels qui l’exerceixen cada dia”, conclou David Aguilera Bagué, responsable d’Educació de CSIF Catalunya.