CSIF denuncia un 2024 crític per l'increment de la violència a les presons catalanes

  • Prensa y Comunicación

16 de de setembre de 2024

El sindicat exigeix transparència i mesures urgents per millorar la seguretat dels treballadors penitenciaris

 

Barcelona, 16 de setembre de 2024 - La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) alerta que el 2024 serà recordat com un dels anys més crítics en la història recent de les presons catalanes pel que fa a incidents violents. L'assassinat de la Núria, al març, és el punt més tràgic i anul·la qualsevol possibilitat d'una anàlisi optimista de la situació actual per part de la Direcció General d'Afers Penitenciaris.

 

CSIF ha instat a la Subdirecció General de Centres a restablir el sistema de transparència implementat el 2017, que proporcionava dades d'agressions als centres penitenciaris de Catalunya. Les reunions de transmissió d'informació es van suspendre al gener d'aquest any sense previ avís, fet que va obligar el sindicat a sol·licitar les dades a través del portal de transparència.

 

Manipulació de dades i augment de la violència

 

Les dades facilitades per l'administració no reflecteixen adequadament el nombre de treballadors agredits, ja que s'ha utilitzat un nou mètode de recompte per minimitzar la percepció de perillositat i inseguretat. Segons CSIF, aquesta estratègia busca protegir la imatge del sistema penitenciari promoguda per la Gemma Ubasart i Amand Calderó.

 

Una anàlisi de CSIF dels incidents registrats fins al 31 de juliol d'aquest any, en comparació amb el mateix període de l'any anterior, revela un increment en les agressions. Destaca que més del 20% dels incidents greus registrats (10 casos) tenen un component de violència sexual, una forma de violència que els treballadors penitenciaris enfronten a causa de la sensació d'impunitat que experimenten alguns interns.

 

Actualment, l'administració no facilita el Número d'Identificació de l'Intern (NIS) dels agressors, fet que impedeix identificar reincidents i agreuja el problema.

 

Manca de mesures eficaces i de transparència

 

CSIF denuncia que no s'han adoptat mesures efectives per frenar la creixent violència a les presons catalanes. La signatura del nou acord ha estat una oportunitat perduda per obligar l'administració a implementar mesures clares per millorar la seguretat dels treballadors. Només s'ha elaborat una recopilació de declaracions d'intencions sense cap garantia sobre la seva implementació efectiva.

 

El sindicat recorda que l'administració té el costum de no complir amb els acords signats. Un exemple d'això és la manca d'implementació dels aerosols de contenció, promesos per l'1 de juliol de 2023, que podrien haver evitat molts incidents.

 

Situació crítica a les presons

 

L'informe obtingut a través del portal de transparència mostra un retrat més realista de la situació diària als centres penitenciaris. Fins al 31 de juliol d'aquest any, s'han registrat:

 

• 79 incendis
• 33 sobredosis lleus
• 85 temptatives de suïcidi

 

En total, 197 incidents on la intervenció dels treballadors ha estat crucial per evitar conseqüències més greus. Des de l'1 de gener, s'han registrat 15 morts, de les quals 8 van ser per causes naturals i 7 per suïcidi.

 

La seguretat com a prioritat

 

Els treballadors penitenciaris reiteren el seu desig de tornar a casa sans i estalvis, subratllant que la seguretat és la seva màxima prioritat. CSIF insisteix que "és prioritari establir mesures que garanteixin la seguretat dels treballadors. Aquest missatge no ha estat comprès per UGT i altres sindicats que van signar un acord sense el suport de les plantilles. Fins a 2.145 professionals han manifestat el seu desacord signant en contra d'aquest acord".

 

Properes accions

 

CSIF abordarà aquest tema com una prioritat en les properes reunions amb els nous responsables, ja que considera que la seguretat ha de ser la pedra angular de qualsevol acord en el sistema penitenciari.

 

COMPARTIR