859 mòbils confiscats a les presons catalanes el 2024: CSIF exigeix responsabilitats davant el descontrol penitenciari
- Prensa y Comunicación
10 de d’abril de 2025

Barcelona, 10 d’abril de 2025.- La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) denuncia la greu situació d’inseguretat que es viu a les presons catalanes, després de conèixer-se que, durant el 2024, es van intervenir un total de 859 telèfons mòbils als centres penitenciaris de Catalunya. Una xifra que, segons CSIF, evidencia “una feblesa estructural intolerable en el sistema penitenciari, una negligència inadmissible en els protocols de control i registre d’interns i familiars, i un augment alarmant de la vulnerabilitat del personal penitenciari”.
En l’acord de millora de les condicions laborals signat entre l’Administració i les organitzacions sindicals —acord que CSIF no va subscriure—, s’incloïa un apartat sobre seguretat amb el compromís de dur a terme, durant el segon semestre de 2024, una prova pilot de detecció i inhibició de drons i telèfons mòbils al Centre Penitenciari Brians 2, i s’aclaria que “un cop avaluada la seva eficiència, s’executarien les corresponents licitacions per implementar-les a la resta de centres penitenciaris de Catalunya”.
Tanmateix, CSIF denuncia que no es disposa d'informació sobre l’estat d’aquest projecte, i es desconeix si la prova pilot s’ha posat en marxa, si ha fracassat o si, directament, s’està incomplint l’acord. “Sincerament, no ens sorprendria gens”, apunta el sindicat, advertint que “els fets parlen per si sols”, com demostren els 4.547 telèfons mòbils confiscats en els darrers set anys, amb una progressió clarament ascendent.
Per a CSIF, la inacció i la lentitud de l’Administració a l’hora d'aplicar mesures de contenció representen una greu irresponsabilitat institucional. Una situació que no només posa en risc la seguretat dels treballadors, sinó que també desprestigia el sistema penitenciari català.
A més, el sindicat alerta que és habitual trobar a les xarxes socials vídeos i publicacions realitzats des de l’interior de les cel·les, on els interns desafien l’autoritat penitenciària i presumeixen dels seus actes, generant un greu deteriorament de la imatge institucional. A això s’hi sumen ressenyes en plataformes com Google que ridiculitzen la situació de les presons catalanes, fent comentaris sarcàstics sobre la seguretat, l’accés a drogues i l’experiència d’estar empresonat.
Tot plegat, subratlla CSIF, posa en evidència la manca de control i la ineficàcia dels protocols de seguretat establerts.
El sindicat també recorda que els telèfons mòbils introduïts il·legalment esdevenen articles de gran valor dins les presons, multiplicant per deu el seu preu i fomentant un tràfic intern que agreuja encara més el clima d’inseguretat per als treballadors penitenciaris.
Davant aquesta situació, CSIF interpel·la directament Espadaler, com a secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, i li exigeix que aclareixi quines mesures urgents i efectives pensa adoptar per frenar una crisi que fa anys que desborda la Direcció General d’Afers Penitenciaris.
“El desgavell és estructural”, conclou el sindicat, “i la manca de resposta efectiva només contribueix a cronificar una crisi que posa en risc la integritat física i psicològica dels professionals del sistema”.