CSIF força el Govern a convocar una reunió per reprendre la negociació de l’augment salarial dels empleats públics
21 de marzo de 2025

Madrid, 21 de març de 2025. El Ministeri de Funció Pública ha convocat una reunió per reprendre la negociació en les administracions públiques, després de la pressió exercida per CSIF en els darrers mesos, amb concentracions i protestes davant del Ministeri d’Hisenda i les delegacions de Govern de tot Espanya. Aquesta reunió es produirà previsiblement el pròxim dilluns.
CSIF exigeix aprovar com més aviat millor l’augment d’aquest any i el 0,5 per cent addicional corresponent a 2024, que encara està pendent. Defensa que l’augment salarial es produeixi de manera automàtica cada any, igual que les pensions o la pujada del Salari Mínim Interprofessional.
Cal recordar que l’actual acord salarial – que CSIF no va signar perquè condemnava els empleats públics a continuar perdent poder adquisitiu – va concloure el passat 31 de desembre. Per aquest motiu, es va instar Funció Pública a negociar com més aviat millor un nou acord salarial. Els empleats públics han perdut un 9% de poder adquisitiu des de 2022, quan es va signar l’últim acord, i més d’un 20% des de les retallades de 2010 amb el Govern de Rodríguez Zapatero.
Aquestes són les qüestions que, segons CSIF, s’han d’abordar sense demora:
-
Recuperació de l’estructura salarial prèvia a les retallades de 2010, amb el cobrament íntegre de la paga extra.
-
Adequació dels grups professionals.
-
Negociació d’una oferta d’ocupació pública per a 2025 sense taxa de reposició.
-
Jornada laboral de 35 hores a tot l’Estat i implementació de la carrera professional a totes les administracions, així com el teletreball.
-
Equiparació salarial entre les diferents administracions públiques.
-
Millora de les condicions de jubilació del Règim General i Classes Passives i regulació immediata perquè els funcionaris i estatutaris puguin acollir-se a la jubilació parcial.
VOLUNTAT D’ACORD
CSIF acudirà a aquesta reunió amb la millor voluntat per arribar a un acord, però serà ferm en la defensa de les millores retributives dels empleats públics i del conjunt de les administracions públiques, i es reserva l’opció de continuar amb les mobilitzacions en cas de no veure satisfetes les seves demandes. La incapacitat del Govern per presentar uns Pressupostos, a causa de la seva debilitat parlamentària, està frenant la posada en marxa de les reformes que necessiten àmbits tan importants com la Sanitat, l’Educació o l’Administració General de l’Estat.
El 60% de la plantilla de l’Administració General de l’Estat es jubilarà al llarg dels pròxims 10 anys. Aquesta circumstància posa en perill la sostenibilitat de l’Administració. A més, en aquests moments hi ha conflictes laborals enquistats a la Seguretat Social, l’Agència Tributària, la Inspecció de Treball o el SEPE.
A l’Administració General de l’Estat i de la Funció Pública, aspectes com l’avaluació del rendiment, la carrera professional, les millores en la jubilació, el teletreball, una nova classificació professional o la jornada de 35 hores setmanals estan paralitzats o, en el seu cas, alentits per la falta de suports al Congrés dels Diputats.
En l’àmbit de la Sanitat, la negociació de l’Estatut Marc no avança en el reconeixement de drets i millores retributives del personal del Sistema Nacional de Salut per manca de voluntat política de la ministra de Sanitat.
En el sector de l’Educació, CSIF exigeix que s’accelerin les negociacions perquè l’Estatut Docent tiri endavant aquest any i s’implementin mesures com l’augment de la inversió educativa fins al 7% del PIB, en línia amb la UE, i un pacte educatiu que ofereixi estabilitat al sistema.