Primera reunió dels Grups de Treball de l’Estatut Docent: CSIF exigeix millors condicions laborals, llibertat de càtedra i reforç de l’autoritat
21 de marzo de 2025
- Reunió sobre el Marc de Competències Professionals del personal docent: CSIF considera que no introdueix modificacions importants ni millora la professió.
- La professionalitat i autonomia dels docents han de prevaldre sobre la pressió de les editorials i empreses tecnològiques en l’ús dels materials a les aules.
- Lamentem les diferències de criteri entre Comunitats Autònomes: cal consultar els professionals de l’educació abans d’eliminar llibres físics o substituir-los per mitjans tradicionals.

Madrid, 21 de març de 2025. La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), sindicat més representatiu a les administracions públiques, ha exigit en la primera reunió del Grup de Treball sobre Competències Professionals de l’Estatut Docent que la reforma de la professió inclogui millores en les seves condicions laborals i reforci l’autoritat del professorat, així com la seva llibertat de càtedra.
A la reunió s’ha debatut el document presentat el passat 27 de febrer, que no inclou cap modificació rellevant en l’actual programa de formació del professorat, més enllà d’adaptacions terminològiques. Per a CSIF, es tracta d’un document tècnic que en cap cas millora la professió docent.
Considerem que no es pot parlar de competències professionals quan no es respecta l’actual professorat en la seva autonomia pedagògica i llibertat de càtedra, com es pot veure en els materials didàctics. En aquest sentit, CSIF lamenta la diferència de criteris entre Comunitats Autònomes a l’hora de decidir entre eliminar llibres físics i implantar l’ús exclusiu de les noves tecnologies o mantenir els mitjans tradicionals d’aprenentatge.
D’aquesta manera, defensem que els professionals de l’educació siguin consultats perquè aquestes mesures no depenguin exclusivament de decisions polítiques sense consens amb la comunitat educativa. Considerem que la professionalitat i autonomia dels docents han de ser prioritàries davant la pressió de les editorials i empreses tecnològiques pel que fa a l’ús dels materials a les aules.
D’altra banda, CSIF valora positivament que el Ministeri d’Educació rectifiqui i descarti incloure les Comunitats Autònomes en els Grups de Treball, ja que els temes que s’hi negociaran són competència exclusiva de l’Estat i, per tant, del Govern central. Així, agraïm que l’Executiu no eludeixi les seves responsabilitats. CSIF exigeix que l’Estatut Docent es tiri endavant aquest mateix any.
CSIF participarà en tots els Grups de Treball aprovats en la reunió del passat 27 de febrer per avançar en les millores d’un col·lectiu docent actualment sobrecarregat, desmotivat i poc reconegut per les administracions educatives, un objectiu que hauria de ser compartit per tots els qui tenim responsabilitat en la Mesa Sectorial del Personal Docent.
Aquests grups no impediran que continuem reivindicant totes les qüestions que CSIF defensa per millorar l’Educació Pública del nostre país: un pacte educatiu que allunyi l’educació dels vaivens polítics i ofereixi estabilitat al sistema, millora de la inversió educativa fins a assolir el 7% del PIB en línia amb la UE, l’Estatut Docent, augment de les retribucions, increment dels nivells i adaptació dels cossos docents, així com la modernització dels sistemes d’accés a l’oposició docent.